Vaak gestelde vragen

Beschikbaarheid

Zijn er genoeg auto's als jullie veel leden krijgen? We hebben eerlijk gezegd geen idee hoeveel leden we kunnen verwachten. Hopelijk veel, want dat betekent dat ons initiatief een succes is.
Er zullen leden zijn die veel van de auto's gebruik maken en leden die dat amper doen. Pas in 2024, als we een contributie van €10 per jaar willen rekenen (voor onkosten), zal duidelijk worden wie de auto's echt wil blijven gebruiken.
Om aanbod te garanderen begint Elektrisch Deelrijden de Pijp met zes deelauto's. Als de auto's allemaal gereserveerd zijn, biedt bij DIKS in de Van Ostadestraat reserve-auto's. Zij zijn de overloop, zodat je nooit misgrijpt.
Zo is geborgd dat je altijd een auto kunt gebruiken. Dat is een van de redenen waarom voor DIKS gekozen is.
Mochten zes auto's niet voldoende zijn, worden meer deelauto's in de buurt toegevoegd.

Zijn deelauto's ook 's avonds beschikbaar? We willen 6 deelauto's in de buurt plaatsen, die net als gewone deelauto's 24 uur per dag beschikbaar zijn. Mochten er zoveel leden komen dat beschikbaarheid in het gedrang komt, is dat positief, want dan is Elektrisch Deelrijden de Pijp een succes. In dat geval worden auto's toegevoegd.
De vestiging van DIKS voorziet in overloop, als alle deelauto's bezet zijn. DIKS is open van 8:00-17:30 uur, op do-vr-za tot 19:30 uur en op zondagochtend van 9:00-12:30 uur.

Hoe zit het met een auto voor vakantie? De vakantie is voor veel buren de reden om de eigen auto aan te houden. Wegens kosten en laden onderweg. Daar hebben we over nagedacht en is de volgende oplossing bedacht:
Er is een maximaal dagtarief voor het gebruiken van een deelauto. Dit dempt de kosten en maakt meerdaags gebruik concurrerend met de kosten van een eigen auto de rest van het jaar. Vergelijk de meerdaagse reis maar eens in de kostencalculator. Let op: het dagtarief wordt niet vanzelf actief, maar moet apart in de app worden aangevraagd.
Onderweg laden met een elektrische auto is ook een drempel. Daarom is met DIKS afgesproken dat zij met 15% korting auto's aan de leden verhuren. Ook benzineauto's.

Werkt de laadpas ook in het buitenland? Er zijn nog te weinig deelauto's. Om de beschikbaarheid niet in gevaar te brengen is het beter voor vakantie een auto met EDdePijp-korting te huren bij DIKS. Om die reden is (voorlopig) de laadpas nog niet geldig buiten Nederland. Zodra het aanbod groter is wordt dit heroverwogen.

Kan ik ook een bestelbus of grote auto huren? Ja. Onze partner DIKS heeft een uitgebreid assortiment. Onze leden krijgen 15% korting op de huurprijs.

Aanmelden

Hoe word ik lid? Lid worden kan door dit formulier in te vullen.

Moet ik mijn parkeervergunning inleveren om mee te doen? Nee, dat hoeft niet. Iedereen uit de Pijp is welkom als lid, ook als je niet in de Hemony- of Willibrordusbuurt woont. Dat is ook nodig, om de auto's zo efficiënt mogelijk te gebruiken.
Het is natuurlijk wel ons doel dat parkeervergunningen worden ingeleverd. Dus mocht het delen bevallen, kun je de intentie hiervoor bij de gemeente kenbaar maken.

Ik woon niet in de Hemony- en Willibrordusbuurt. Mag ik ook meedoen? Ja, alle bewoners en ondernemers uit de Pijp mogen lid worden, ook als je niet in de Willibrordus- of Hemonybuurt woont (postcode 1074). De korting bij DIKS is dan ook geldig, alleen moet je wat verder lopen naar de auto.
De gemeente maakt het echter alleen mogelijk om de vergunning in te leveren voor betere openbare ruimte als je in de Hemony-, of Willibrordusbuurt woont. En omdat we de goodie-bags persoonlijk bezorgen, kom je daar helaas ook niet voor in aanmerking.

Wat is DIKS? DIKS is een verhuurbedrijf van auto's en vrachtwagens. Het is een bedrijf met wortels in de Pijp en bij velen een bekende naam. Ze willen starten met deelauto's en we hebben ze bereid gevonden onze leden een gunstig tarief te rekenen. DIKS verzorgt de auto's en handelt de betalingen af.

Hoe meld ik me aan bij DIKS? Als je lid geworden bent van Elektrisch Deelrijden de Pijp, zullen wij je gegevens doorsturen aan DIKS, zodat zij het lidmaatschap met ledenkorting kunnen verwerken.
DIKS zal hierover contact met je opnemen.

Zijn er voorwaarden aan het rijbewijs? Ja, je moet het rijbewijs minimaal een jaar hebben. Dit is een eis van de verzekeraar van de auto's.

Hoe lever ik mijn parkeervergunning in? Mooi, daar doen we het voor! Dit moet aangegeven worden bij de gemeente, zodat zij kunnen controleren of de vergunning daadwerkelijk is ingeleverd en ingeleverd wordt gehouden.
Hiervoor is een intentieverklaring gemaakt op amsterdam.nl.

Kunnen mijn partner en ik op hetzelfde lidmaatschap? Dit is mogelijk, maar een lidmaatschap bij DIKS, voor de deelauto, is persoonsgebonden. Zo kan DIKS het rijbewijs controleren. Daarom is het handiger het lidmaatschap niet te delen. Een tweede persoon kan natuurlijk ook later lid worden, als het bevalt.

Kosten

Wat zijn de tarieven? De tarieven voor de verschillende deelauto's kun je hier vinden.

Zijn er bijkomende kosten? Tot 2024 rekenen we geen contributie, omdat we opstarten, daarvan leren en het aanbod nog niet compleet is.
Hier staat de opsomming van de kosten. Mocht het niet duidelijk zijn, laat het weten, dan moeten we kennelijk duidelijker zijn.

Hoe kunnen jullie winst maken? Dat doen we niet. Het gaat niet om het geld, maar om een mooiere buurt. De flyers, evenementen en goodies worden bekostigd met subsidie van de gemeente en hulp van DIKS.

Ik heb een deelauto gebruikt. Wanneer komt de factuur? De factuur wordt aan het begin van de maand na de rit(ten) via e-mail door WeGO verzonden. Ook niet geannuleerde reserveringen worden in rekening gebracht!
Betalen gaat vooralsnog via een link. Automatische incasso wordt aan gewerkt.

Partners

Waarom hebben jullie voor DIKS gekozen? We hebben gesproken met MyWheels, Greenwheels, SIXT en DIKS. DIKS heeft wortels in de Pijp en is net als wij aan het opstarten. Dat gaf een mooie match. Verder waren alle aanbieders bereid onze leden een gunstig tarief te bieden, maar DIKS bedacht de eenvoudigste tariefstructuur. Eentje waarmee we hopen "verstokte autobezitters" mee te krijgen. Het opzeggen van een parkeervergunning en wegdoen van de auto is geen kleine stap.
Daarbij heeft DIKS een vestiging in de Van Ostadestraat en is daarmee heel bereikbaar voor vragen. Zo kunnen ze persoonlijk helpen met de app installeren, of lid worden.

Parkeervergunning

Moet iedereen een parkeervergunning inleveren? Ons doel is het maken van ruimte op straat. Dit maken we mogelijk doordat parkeervergunningen worden ingeleverd en niet opnieuw worden uitgedeeld. Echter, om de deelauto's optimaal te benutten en geen autobezitters voorrang te geven boven niet-autobezitters mag iedereen meedoen.
We beseffen ons dat het moeilijk is om afstand te doen van een auto met parkeervergunning. Sommigen hebben er jaren voor op de wachtlijst gestaan. We geloven dat we kunnen overtuigen van de voordelen van autodelen door de drempels voor autodelen weg te nemen en gewoon te beginnen. En hopen dat de auto daarna plek maakt voor iets anders.

Hoe weet de gemeente dat mijn vergunning ingeleverd moet blijven? De gemeente heeft een website gemaakt waarop je kunt aangeven dat ze je een parkeervergunning inlevert en dat deze niet opnieuw mag worden uitgegeven. Dit is de intentieverklaring. Vul deze intentieverklaring in en de gemeente zal controleren dat je niet verhuist en dat op het adres niet opnieuw een parkeervergunning wordt aangevraagd.
Op het formulier wordt om een 'vergunningsnummer' gevraagd. Het is onduidelijk wat hier moet worden ingevuld en de gemeente is dan ook voornemens de vraag weer te verwijderen. Tot die tijd kan hier '1234567890' worden ingevuld.

Hoe zeg ik mijn parkeervergunning op? De parkeervergunning kan na invullen van de intentieverklaring opgezegd worden. Dit moet voor het eind van de maand. Het geld voor al betaalde, niet gebruikte maanden wordt teruggestort. Meer is te vinden op de website van de gemeente.

Zorgt minder parkeerplekken niet voor een hogere parkeerdruk? De parkeervergunningen die worden ingeleverd, worden niet opnieuw uitgedeeld. Dit zorgt dus voor minder auto's op straat, waardoor plek vrijkomt voor iets anders, zonder de parkeerdruk te verhogen. Omdat de auto's niet altijd geparkeerd staan op straat, is gekozen voor een factor. Voor iedere 5 ingeleverde vergunningen worden 4 parkeerplekken vrijgemaakt.

Wat als ik spijt krijg van het wegdoen van de vergunning? Met de gemeente is afgesproken dat leden gebruik kunnen maken van de spijtoptantenregeling. Dit betekent dat binnen drie jaar na inleveren de vergunning zonder wachtlijst opnieuw wordt verleend. Meer info op Amsterdam.nl.

Wie bepaalt wat er met de voormalige parkeerplekken gebeurt? Het is openbare ruimte, waar onze vereniging niet over gaat. EDdePijp faciliteert het vrijkomen, maar de bewoners bepalen samen met de gemeente wat er met de ruimte gebeurt. Dit kan alles zijn, behalve een parkeerplek.

Huren

Moet ik van tevoren reserveren? Het is handig om de auto tevoren te reserveren. DIKS zorgt voor een alternatief als alle auto's bezet zijn, maar toch is het makkelijk om de auto om de hoek te pakken. Een auto reserveren kost niets. De reservering kan ingekort of uitgebreid worden. Dat laatste kan ook tijdens de rit maar alleen als de auto niet door iemand anders is gereserveerd. Tip: reserveer daarom ruim. Haast met een auto is niet goed voor de veiligheid.
Plannen gewijzigd? De deelauto-reservering kan gratis worden geannuleerd, mits dit niet te vaak voorkomt.

Kan ik de reservering annuleren? Ja, de deelauto-reservering kan gratis worden geannuleerd, mits dit niet te vaak voorkomt.

Wat als een andere auto op de deelplek staat als ik aankom? De instructies voor deze en andere calamiteiten zijn te vinden op de beschrijving in het dashboardkastje.

Kan ik nu al een auto, of busje met korting reserveren? Ja, dit is de procedure nu er nog geen deelauto's beschikbaar zijn:
  1. Reserveer een voertuig op de website van DIKS.
  2. Meld bij het ophalen dat je lid bent van Elektrisch Deelrijden de Pijp (toon aanmeldings-mail met lidnummer). Dan zal de korting verwerkt worden.

Ben ik verzekerd voor schade? De auto's zijn all-risk verzekerd, maar er is een eigen risico van 250 euro. Het is wel van belang dat de bestuurder ook lid is. Eventuele partners die willen sturen moeten tevens lid zijn, bij ons en met een inlog van DIKS.

Laden

Wie betaalt onderweg (snel)laden? Deze kosten zijn voor DIKS, want al inbegrepen in het kilometertarief. Snelladen is echter aanzienlijk duurder dan laden bij een gewone laadpaal, dus gebruik dit alleen als het niet anders kan.

Ik ga ergens overnachten. Kan ik daar ook laden? Ja, overal in Nederland zijn laadpalen te vinden. Zie de kaart met beschikbare laadpalen.

Werkt de laadpas ook in het buitenland? Er zijn nog te weinig deelauto's. Om de beschikbaarheid niet in gevaar te brengen is het beter voor vakantie een auto met EDdePijp-korting te huren bij DIKS. Om die reden is (voorlopig) de laadpas nog niet geldig buiten Nederland.
Zodra het aanbod groter is gaan we dit samen met DIKS heroverwegen.

Apps

Waar vind ik de app voor de deelauto? DIKS werkt aan een eigen app, die wij gaan testen. Tot deze app klaar is, kunnen we de app van WeGo gebruiken. De login hiervoor zal DIKS toesturen.
Alvast de app downloaden? "WeGo Carsharing" is beschikbaar voor Android en iOS.

Hoe werkt WeGo? Tot de app van DIKS klaar is, is de app van WeGo noodzakelijk. Liefst begonnen we meteen met een app van DIKS, omdat het werken met een app toch enige studie vraagt.
WeGo heeft een pagina voor ondersteuning op hun website met een instructievideo.

Zie ook de veel gestelde vragen op de website van DIKS.